Een zeldzame, maar ernstige complicatie

Een charcot voet is een zeldzame, maar ernstige complicatie bij Diabetes Mellitus. De aandoening is vernoemd naar de Franse neuroloog J.M. Charcot, die het verschijnsel voor het eerst omschreef in 1882.

Een charcot voet komt met name voor bij diabetes patiënten die lijden aan polyneuropathie (vermindering of afwezigheid van het gevoel in de voeten). Een charcot voet kan spontaan ontstaan of na een klein ongelukje zoals verzwikken of verstappen. Soms ontstaat er zelfs een kleine breuk. De voet wordt dik, rood en warm.

Charcot voet

Charcot voet
Voorbeeld van een charcot voet

Doorzakking van de voet

Doordat de patiënt niets voelt, worden verwondingen niet opgemerkt en blijft de patiënt doorlopen, waarbij de voet vaak ook verkeerd wordt belast. Hierdoor kunnen weer nieuwe verwondingen of breuken ontstaan. De voet verliest zijn stevigheid omdat de banden die zorgen voor de onderlinge verbinding tussen de botten, geen houvast meer hebben aan het aangetaste bot. Zo ontstaat er doorzakking/instorting van de voet. Doordat de voet inzakt, ontstaat er te veel druk, met kans op diepe ulcera (zweren) met bacteriële infecties.

Diagnose van een charcot voet

Het is van belang dat de charcot voet snel wordt herkend en behandeld, omdat het kan lijden tot ernstige vervormingen en beperkingen van de voet. In sommige gevallen is zelfs amputatie noodzakelijk. Vaak is de medisch pedicure of podoloog degene die het eerst veranderingen in de voet opmerkt. Hij of zij zal de diabetes patiënt met spoed naar de huisarts verwijzen zodat er snel gehandeld kan worden. De diagnose zal gesteld moeten worden via een MRI scan, omdat op röntgenfoto’s meestal niets te zien is.

Drie fases van een charcot voet

De charcot voet kent 3 fases:

  1. De acute fase. De voet is rood, dik en warm. Als de diagnose charcot voet is gesteld, wordt onderbeengips aangemeten om de voet volledig rust te geven. Dit gips mag niet belast worden. Door middel van regelmatige gips wisselingen en temperatuur controles van de voet wordt in de gaten gehouden of de charcot voet zich nog in de acute fase bevind. Het gipsen wordt voortgezet totdat de acute fase voorbij is. Dit kan soms enkele maanden duren.
  2. De stabilisatie fase. De roodheid is weg, de zwelling en de temperatuur zijn afgenomen, het voetskelet veranderd niet meer van vorm en is wat steviger geworden. Het onderbeengips kan verwijderd worden maar de voet moet nog wel extra beschermd worden door een op maat gemaakte orthopedische schoen.
  3. De chronische fase. De voet is niet meer gezwollen, rood en warm. Ook bij belasting van de voet treden er geen reacties meer op, de veranderde vorm van de voet is stabiel. Wel kunnen er makkelijk wonden ontstaan doordat door de veranderde voetvorm drukplekken optreden. Deze wonden genezen vaak slecht.

Het is van belang dat de diabetes patiënt elke dag zijn/haar eigen voeten controleert op drukplekken en wondjes, niet op blote voeten loopt en regelmatig voor controle en/of behandeling naar de medisch pedicure, de podoloog of podotherapeut gaat.

Vind een praktijk

Denkt u een charcot voet te hebben? Onze Podozorgers helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker