Wat is een pijnlijke achillespees?

De achillespees verbindt de twee kuitspieren met het hielbeen. De achillespees wordt gebruikt bij onder andere het afzetten, lopen, fietsen, springen en op de tenen staan. Door deze activiteiten komt er veel druk op de achillespees te staan. Achillespeesklachten zijn vaak heel hardnekkig en worden als erg hinderlijk ervaren in het dagelijks leven. Een pijnlijke achillespees kan betekenen dat:

  • De achillespees is zelf is ziek;
  • Het vlies om de pees is ontstoken;
  • De aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken.

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen

Ontsteking van de achillespees

Oorzaken pijnlijke achillespees

Blessures aan een achillespees onstaan meestal door overtraining, verstappen of wandelen op een zachte ondergrond. Ook kan het zo zijn dat uw achillespees erg kort is, waardoor er extra hard aan te pees wordt getrokken. Dit zorgt ervoor dat de pees snel overbelast raakt. De volgende sporten zijn erg belastend voor de achillespees:

  • Hardlopen;
  • Atletiek;
  • Batminton;
  • Voetbal.

Klachten pijnlijke achillespees

Pees zelf is ziek

Bij een ziek geraakte pees ontstaan de klachten geleidelijk. De achillespees is dan vaak verdikt en de klachten beginnen met pijn tijdens het lopen of sporten. Na verloop van tijd zijn er ook na inspanning, bijvoorbeeld de volgende dag, nog pijnklachten.

Peesschede onsteking

Een peesschedeontsteking onstaat vaak vrij plotseling, na overtraining. Bij beweging kan de pees een knisperend gevoel geven. Meestal duren deze klachten 2-6 weken.

Onstoken aanhechting

Een onsteking bij de aanhechting van de achillespees bevindt zich precies in het midden van de hiel, waar de pees aan het hielpbeen hecht. Bij een ontsteking is deze plek pijnlijk en kan ook dik zijn. Na inspanning is de pijn erger en vaak is er sprake van ochtendstijfheid en startpijn. Ook kan de voet niet goed omhoog worden bewogen.

Diagnose van een pijnlijke achillespees

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten. In sommige gevallen wordt er aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van een röntgenfoto of echografisch onderzoek.

Behandelingen pijnlijke achillespees

Niet-operatief

Het behandelen van een achillespees is niet altijd even makkelijk en het herstel duurt vaak lang. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een niet-operatieve behandeling. Hierbij kunt u denken aan:

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Alleen een klein deel van de patiënten moet geopereerd worden aan een pijnlijke achillespees. Welke operatie nodig is, hangt af van wat er precies aan de hand is en hoe ernstig de aandoening is.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker