Wat is een tarsaal-tunnelsyndroom?

Het tarsaal-tunnelsyndroom lijkt op het carpaal-tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt. Bij het tarsaal-tunnelsyndroom gaat het om de beknelling van een zenuw in de voet. Het woord ‘tarsaal’ betekent voetwortel. De voetwortel bevindt zich in de achtervoet, bij het hielbeen.

Bij het tarsaal-tunnelsyndroom wordt de nervus tibialis posterior bekneld. Dit is een zenuw die loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de enkel, door een soort tunnel.

Op bovenstaande afbeelding ziet u een peesachtige band (rode vlek) met daarachter de tarsale tunnel. Door de tunnel lopen de nervus tibialis posterior (geel), bloedvaten (rood) en drie pezen (paars). De zenuw splitst zich na de tunnel af in drie zijtakken. Bij een tarsaal-tunnelsyndroom zijn de hoofdtak of één van de zijtakken bekneld geraakt.

Oorzaken tarsaal-tunnelsyndroom

Het tarsaal-tunnelsyndroom heeft verschillende oorzaken. Doordat de zenuw dicht aan de oppervlakte ligt, is deze kwetsbaar voor druk en letsels.

Klachten tarsaal-tunnelsyndroom

De patiënt vindt het vaak lastig om de klachten te omschrijven. Een belangrijke klacht bij een tarsaal-tunnelsyndroom is pijn of doofheid in de voetzool (soms alleen onder de hiel). De pijn kan branden, stekend of tintelend zijn. De locatie van de pijn is sterk afhankelijk van welk deel van de zenuw bekneld is.

Diagnose tarsaal-tunnelsyndroom

Aan de hand van klachten en lichamelijk onderzoek kan er vrijwel altijd een diagnose worden gesteld. Bij veel van onze Podozorgers wordt daarnaast een echo van uw voet gemaakt. Door middel van echografie kan goed in beeld worden gebracht of de zenuw bekneld zit en wat de oorzaak hiervan is.

Behandelingen tarsaal-tunnelsyndroom

Niet-operatief

De behandeling van een tarsaal-tunnelsyndroom hangt af van de oorzaak. Bij zwelling of botuitstulping wordt er vaak gekozen voor een operatieve behandeling. Wanneer er geen zwelling in de tarsale tunnel is, kunnen de klachten zonder operatie worden behandeld. Mogelijke behandelingen zijn onder andere:

Operatief

Een operatie is zinvol wanneer er een duidelijke anatomische oorzaak voor de druk op de zenuw gevonden is, zoals een zwelling in de tarsale tunnel of een ernstige standsafwijking van de voet. Omdat er veel verschillende oorzaken zijn voor een tarsaal-tunnelsyndroom, zijn er ook veel verschillende soorten operaties, specifiek gericht op een bepaalde oorzaak.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken is er altijd een Podozorgpraktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker